WC of toilet verstopt?

Wanneer uw WC verstopt raakt, brengt dat direct een hoop ongemak met zich mee. Naast stank wordt het ook snel vies en brengt het in de regel extra schoonmaakwerk met zich mee. In een aantal gevallen kunt u het probleem van een verstopte WC zelf oplossen. We brengen graag een aantal methoden onder de aandacht om uw WC te ontstoppen.

WC verstopt? Tref voorzorgsmaatregelen

Wanneer u uw WC gaat ontstoppen, kunt u uit voorzorg beter de vloer rondom uw WC bedekken, bijvoorbeeld met oude doeken. Daarmee voorkomt u dat er viezigheid op uw vloer komt en omdat er tijdens het ontstoppingsproces spetters uit uw wc-pot kunnen komen, scheelt dat achteraf natuurlijk met het schoonmaken.

Wat is de oorzaak van uw verstopte WC?

Belangrijk om te weten is waardoor uw WC verstopt is geraakt. Kleine kinderen kunnen soms van alles in uw WC gooien, wat niet weggespoeld kan worden. Zaak is om een methode te gebruiken waarmee de verstopping naar boven komt. In het geval van papier of iets vets, kun je gemakkelijker de spoeling forceren en wegspoelen.

Gebruik van rubberen handschoenen bij zichtbare verstopping

Wanneer de verstopping in uw toilet zichtbaar is, heeft u het geluk dat u er in de meeste gevallen direct bij kunt komen. Door een paar rubberen handschoenen aan te trekken, kunt u de ontstopping op voorzichtige wijze uit de wc-pot verwijderen. Papier kan uit elkaar getrokken en doorgespoeld worden. Is uw WC verstopt geraakt door een hele wc-rol of andere grote dingen? Dan dient u dit te verwijderen, waarna de WC weer doorgespoeld kan worden.

Gebruik de WC-ontstopper

De rubberen WC-ontstopper is ook altijd nog een optie wanneer uw WC verstopt is. Maak eerst het rubber wat flexibel met warm water, plaats hem voorzichtig in het water en dek de opening op een rustige en stevige manier af. Komt de WC-ontstopper niet onder water te staan, gooi er dan wat water bij. Wanneer u de zuigkracht begint te voelen, trekt u de ontstopper voorzichtig naar u toe. Herhaal dit net zo lang totdat de verstopping naar de oppervlakte komt.

Ontstoppen met afwasmiddel

Wanneer uw WC verstopt is geraakt door vet of papier, raden wij u aan om een afwasmiddel te gebruiken voor het ontstoppen. Een afwasmiddel bindt namelijk vet met water. Door een half kopje afwasmiddel in uw WC te spuiten en er vervolgens van een meter hoog warm water in te gieten wordt de ontstopping op gang gebracht. Let wel op dat u geen kokend water gebruikt, want daar kan het porselein van uw toiletpot beschadigd door raken.

Risico van een ontstoppingsveer

Het gebruik van een ontstoppingsveer raden wij af, omdat u het risico loopt dat deze vast gaat zitten en schade aanricht in uw afvoer. Voor een verstopte WC zijn dit soort veren meestal ook te kort om verstoppingen die dieper zitten te ontstoppen

Blijft uw WC verstopt?

Mochten alle bovengenoemde methoden niet lukken en blijft uw WC verstopt? Dan moet er toch echt een professioneel rioleringsbedrijf langskomen. Neem daarom contact op met ontstoppingsbedrijf Amsterdam of bel direct